Jönnek és jönnek…

Akt.:
Már majdnem minden jel arra mutat számomra, hogy képtelenség lesz úgymond „fegyver nélkül” kezelni azt a mindenképpen tarthatatlan helyzetet, amelyet a migráció, vagy legújabb kori népvándorlás – nevezhetjük akárminek – okoz az öreg kontinensen, illetve már jócskán feszegetve a határokat, szerte a világon. A békésnek hitt módszerek egyelőre sorra kudarcot vallanak és egyetlen számot tevő európai hatalom sem jött elő a mindent megoldó farbával. Szaniszló Bálint jegyzete.

Az erőszakos cselekedetek hallatán, láttán – rosszabb esetben közelről átélve – egyre gyarapszik azok tábora, akik azt mondják, hogy egyetlen migráns se lépje át a határokat, mert csak ezzel lehet hatékony gátat állítani a terrorizmus, a kultúránktól eltérő életmegítélés elé.

Népek és kultúrák találkozását szorgalmazta a pápa húsvéti üzenetében, és a különböző nációk – jöjjenek azok keletről vagy nyugatról – békés találkozását és együttműködését vizionálta. Példamutató az egyházfő hozzáállása, ám azt csak remélni tudjuk, hogy az egyre gyarapodó és magasodó barikádok két oldalához legközelebb álló, vérre szomjazó radikálisok is meghallják a bölcs szavakat.

Szaniszló Bálint