Ingyen?

Akt.:
A fiatalok számára van egy jó meg egy rossz hírem. Most nem kérdezhetem meg, melyikkel kezdjem, ezért kezdem a jóval: a kormány jövő évtől ingyenessé teszi az első nyelvvizsga megszerzését 35 éves korig. Hegyi Erika jegyzete.

A rossz hír, hogy az ingyenesség csak a vizsgadíjra vonatkozik, nem pedig a nyelvtanfolyam díjára vagy a magántanár tarifájára. Erre bizonyára az lenne a válasz, hogy az iskolákban elég óraszámban tanulják a diákok az idegen nyelveket, csak egy kis szorgalom kell a sikeres nyelvvizsgához.

Viszont tudjuk, azért ez nem egészen igaz. Mert ha igaz lenne, akkor a szülők nem szánnának (már akik tehetik) több tízezer forintot gyermekeik különtanárára vagy nyelvtanfolyamára. És még így sincs meg mindig elsőre.

Lehetséges: az ingyenes nyelvvizsga ajándék akar lenni egy korábbi kormánydöntés miatt, ami arról szól, hogy 2020-tól csak a nyelvvizsgával rendelkező diákok nyerhetnek felvételt a felsőoktatásba. Amikor ez a döntés megszületett, az ombudsman azt javasolta, előbb a sikeres nyelvvizsga feltételeit kell megteremteni a közoktatásban. Nem gondolom, hogy a sok ezer hallgató, akik még az egyetemi évek végéig sem tudtak sikeres nyelvvizsgát tenni, a 25-30 ezer forintos vizsgadíj miatt maradtak nyelvtudás és így diploma nélkül.

Hegyi Erika
hirdetés


hirdet�s