Húsba vágó

Akt.:
Boris Johnson, London polgár­mestere
Boris Johnson, London polgár­mestere
Lassan már nem tudom követni, hogy mi folyik az Európai Unióban. Pedig reggeltől estig „falom” a politikusok, a kommentátorok és a polgárok szavait. Most az az érzésem, hogy a jelenlegi út zsákutcába vezet, és a nagy közös a széthullás felé menetel. Kolodzey Tamás jegyzete.

A legújabb válságot az angolok és személy szerint Boris Johnson robbantotta ki. London polgár­mestere bejelentette, hogy a Nagy-Britannia tagságának sorsáról kiírt népszavazáson a kilépésre voksol és erre kéri honfitársait. Mert az unió a brit szuverenitás erózióját okozza, irányítása kicsúszott a demokratikus ellenőrzés alól, felesleges törvényeket hoz, ideára épül, lassú, jogi gyarmatosításával pedig bele­szól tagállamainak életébe.

Kérdezhetjük: ki ez a Boris Johnson? Nem más, mint az ott kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb tagja, a ciklus után leköszönő David Cameron miniszterelnök utódjelöltje. A magyar viszonyokhoz szokott elemző csak ámul, amikor azt hallja, hogy a referendumon a kabinet tagjai szabadon dönthetnek és a kampányidőszakban bármire buzdíthatnak. Ugyanezt tehetik a helyi nagyágyúk, mert a demokráciában mindent szabad, arrafelé senkit semmiben nem lehet korlátozni, náluk ismeretlen fogalom a nagyfőnöki ukáz. Mi lesz „veled”, EU?

– Kolodzey Tamás –