Hullám

Akt.:
Hullám
„A hóban az az egyetlen antipatikus, hogy előbb-utóbb el kell neki olvadni” – jegyzi meg az Illatszertár című drámában Sipos úr drogistasegéd, aki ezzel ki is mondta a megfellebbezhetetlen igazságot. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Alapvetően ezzel nem is lenne baj, rég volt már részünk havas télben, de ilyenkor, tavasz közeledtével a folyók mentén élők kicsit félősen nézik a hótömeget. Nem is igazán attól tartanak, ami közvetlenül a vízparton található, az majd szépen becsordogál a Tiszába, Bodrogba, Sajóba, Hernádba. Az igazán érdekes az, ami ezeknek a folyóknak a vízgyűjtő területein található, ahol ha hirtelen indul be az olvadás és némi eső is társul hozzá, az elég komoly árhullámokat tud elindítani. A védművek megvannak, az utóbbi években állták is a próbát, de a félsz akkor is ott figyel kicsit, hátha egy mostani árhullámmal nem tud megbirkózni, és akkor hány otthon válik lakhatatlanná, hányan lesznek kénytelenek máshol új életet kezdeni.

Emberi félelmek ezek, sokan gondolatban már elkezdenek csomagolni, ha hirtelen menekülni kell, mit is vigyenek magukkal. Csak reménykedni tudunk, idén ezek a félelmek teljesen alaptalanok maradnak, ha megjön a tavasz.

Bánhegyi Gábor