Hölgyet!

Akt.:
Annak ellenére, hogy Európában zajlik az élet – most éppen mindenki a német és szlovák választásokkal, a török drámával, a migrációs válsággal és az újabb brüsszeli csúccsal foglalkozik –, én az amerikai előválasztásokra figyelek. Kolodzey Tamás jegyzete.

Éjszaka is kapcsolgatom a különböző csatornákat azért, hogy elcsípjek egy-két „beköpést”. Irigylem a jelölteket, mert olyan szóvirágokat gyártanak, amelyekre mi, magyarok nem vagyunk képesek. A sokadik szuperkedd alkalmából a republikánus Donald Trumpra zúdítottak mosolyt fakasztó jelzőket. Íme néhány: politikai gyújtogató, többszörös hazug, hivatalból agyalágyult, az sem igaz, ahogy hívják, félresikerült okoskodó.

Nem kímélik várható ellenfelét, Hillary Clintont sem. Róla azt mondják, hogy beteg, gyakran rohamai vannak és ilyenkor nem tud magáról, egyébként pedig hogyan lehetne belőle háromszáz millió amerikai elnöke, amikor az ágyban egynek, a Fehér Ház akkori főbérlőjének, vagyis az elnök-férjének sem kellett. Ütés-vágások ide, megalázó támadások oda, elárulom, hogy Clintonnénak szurkolok. Mert anya, jogász, aztán first lady volt, szenátor lett, majd külügyminiszterként szolgált – és az Egyesült Államoknak még soha nem volt hölgy elnöke. Aki odaát hallja, adja át: szerintem ennek most jött el az ideje.

– Kolodzey Tamás –