Hívónév

Hívónév
Tokaj nekilendült, mert zárkózni kíván. Mégpedig – bármilyen furán is hangozzék – saját magához. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Tokajt tulajdonképpen Szepsi Laczkó Máté „csinálta meg” Erdőbényén azzal, hogy az első aszúbort elkészítette és felajánlotta Lorántffy Zsuzsannának Sátoraljaújhelyen. Azóta minden, a borvidéken készült bor Tokaj hírnevét öregbíti, bár a szőlőterületek és borászatok zöme nem a városhoz kötődik. Mád, Tolcsva, Olaszliszka, Sárazsadány és még több mint húsz hegyaljai település Zemplénben abba a közös csoportba tartozik, amit a világ Tokaj néven ismert meg és ismer a mai napig. A város polgármestere többször elmondta, bárhol járt eddig a világban és elmondta, honnan jött, mindenütt ismerősként kezelték. Mert Tokaj hívónév. Ezért ideje hát a megfelelésnek. Ez pedig csak kezdődött azzal, hogy betiltották a városban a műanyag palackokból történő bor­árusítást. Tavasztól őszig ívelő programcsomagokkal bombázzák a turistákat, hogy a Fesztiválkatlantól a Világörökségi Bormúzeumig elkápráztassák a Tokajba látogatókat, és most pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa címre is.

Mert azt szeretnék, ha Tokaj nem csupán hívó-, de marasztalónév is lenne.

– Bánhegyi Gábor –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s