Jegyzet: Hegyek, völgyek között…

Jegyzet: Hegyek, völgyek között…
Nekem a vonat a kirándulást, a nyaralás jelentette (sok évvel ezelőtt persze). Mert akkor még ez volt szinte az egyetlen lehetőség, hogy az ember kényelmesen és viszonylag gyorsan eljusson a fővárosba, a Balatonhoz vagy a távoli város főiskolájára. Hegyi Erika jegyzete

Mára a vasútnak teljesen megváltozott a jelentése. Leginkább jó kis politikai csaták terepévé vált, lehet szidni vagy védeni, hogy, miért olyan, amilyen, és terveket készíteni, hogy kényelmes, pontos, az utasnak olcsó legyen, de mégse nyeljen el milliárdokat az állami költségvetésből. És jól el lehet játszogatni a mellékvonalakkal is. Először bezárják, aztán kinyitják, annak függvényében, épp kik vezetik az országot.

Mert akik játszadoznak, talán elfejetik, hogy nem terepasztalon sikló, miniatűr mozdonyokat tologatnak ide-oda, hanem a valós dombok között valós emberek élnek, akiknek el kellene jutniuk a munkahelyre (ők a szerencsésebbek), orvoshoz vagy az iskolába. És nem elég bezárni vagy kinyitni valamit, hanem megfelelő menetrendet és csatlakozást is biztosítani kell hozzá. Ha igaz, a vasút nagy átalakítások előtt áll, és ha minden jól megy, az utasok lesznek a nyertesei.

– ÉM-HE –