Halál, kamion, ügy

Emberi szokás, ahogy különös, hatáskeltő kifejezéssel, szókapcsolattal ruházunk fel dolgokat, ügyeket, eseteket. Így vált önálló kifejezéssé Magyarországon a „halálkamionügy”. Halál, kamion, ügy… A megdöbbentő szókapcsolat „halál” szava hetvenegy ember, hetvenegy jobb életre vágyó muszlim ember – ahogy most nevezzük őket leegyszerűsítve –, migráns gyötrelmes elmúlá­sát takarja. Szaniszló Bálint írása.

A „kamion” volt az eszköz, amellyel – a vád szerint – a most kezdődött perben vádlottként bíróság elé álló banda, mindannyian maguk is muszlimok – kihasználva a migráció adta lehetőséget –, a jobb életre vágyó ugyancsak muszlimokat szállított üzletszerűen, sok-sok pénzért Keletről Nyugatra. Autóval, furgonnal, kamionnal. Úgy 1200 embert sikerült átjuttatni a határokon. Közülük 71 azonban soha nem jutott el az ígéret földjére. Egy „kamion” lett a koporsójuk.

Az „ügy” pedig maga a megkezdődött per, amelynek feladata jogszerűen eldönteni, hogy ki és milyen mértékben felelős embertársai haláláért. Hogyan válhatott muszlim muszlimnak farkasává.

– Szaniszló Bálint –