Jegyzet: Gólyavédők

Jegyzet: Gólyavédők
© Fotó: ÉM archív
A felsőoktatási törvényben szabályozzák a gólyatáborok szervezését idén nyártól, jelentette be az EMMI parlamenti államtitkára. Ezentúl a gólyatábor szervezője nyilvános adataival, személyesen felel a táborért és a programokért. Szalóczi Katalin jegyzete.

Meglátjuk, mennyit ér a jogszabály. Vagy nem látjuk meg olyan gyorsan, hiszen a szabályozás előtt is sokan tudták, mik esnek meg a gólyatáborokban, mégis bűncselekmény kellett hozzá, hogy „kiderüljön”. A szexet és a szeszes italt, felnőttekről lévén szó, nyilván nem tiltják ki a gólyatáborokból, amelyek arra szolgálnának, hogy megkönnyítsék az „újoncok” új közegbe való beilleszkedését. A 18. életévét betöltött fiatalnak pedig jogában van nemcsak voksolni, de eldönteni, iszik vagy sem, kivel és milyen kapcsolatba megy bele a gólyatáborban és azon kívül. És persze ott a lehetőség is: úgy ahogy van, kihagyja a gólyatábort.

Csakhogy megalázó esetek a középiskolás „avatókon” is megtörténnek. Barátnőm fia például arról számolt be: a tornateremben több tanár előtt zajlott avatón először egy kérdőíven megtudakolták, ki mit nem szeret. Ő bevallotta: a legjobban a fokhagymát utálja. Így az ő próbájaként fokhagymával kenték be a hasát, amit egy kislánynak onnan kellett lenyalogatnia… A „kicsiket” ki védi meg?
– Szalóczi Katalin –