Géza bácsik

Nagy érdeklődés mellett zárult legutóbbi Facebook-szavazásunk, amelyen a legnépszerűbb osztályfőnököt szerettük volna a megtalálni a hálás nebulók szavazatai alapján. Pap Gyula írása.

Amellett, hogy rendkívül sikeresek ezek a szavazások, egy kicsit igazságtalan is egyet kiemelni azok közül a pedagógusok közül, akik szívüket-lelküket beleadva igyekeznek pallérozni tanítványaikat, nemcsak átadni a tudást, de sokszor – milyen elkoptatott szó: emberségből – példát mutatni nekik. Az értékelést figyelve óhatatlanul előbukkannak saját iskolás emlékeink, esetemben Prak tanár úrról, Géza bácsiról, (másoknak Öcsi), aki a testnevelés fontosságára hívta fel az arra érzékeny tanulók figyelmét anno. Ezt a munkáját nálam jó hatásfokkal végezte, de volt egy másik attitűd, amiért nem lehetek eléggé hálás neki. Ekkor vesztettem el ugyanis apámat, és így utólag látom, hogy az a figyelem, gondoskodás, amit nekem szentelt, segített át ezen a nehéz időszakon.

Nem tudjuk pontosan hány lelkileg nehéz helyzetben lévő diák koptatja ma is az iskolapadokat, csak reménykedhetünk benne, hogy mindegyik megtalálja kedves osztályfőnökét, Géza bácsiját.

– Pap Gyula –