Gazdasági atombomba

Az észak-koreai rezsim fokozta katonai, haditechnikai aktivitását, a korábbi – sok esetben sikertelen – rakétakísérletek után föld alatti hidrogénbomba-robbantással sokkolta a világot. Pap Gyula írása.

A határozott nemzetközi rosszallás ellenére sem látszik megingani a phenjani törekvés, hogy a térség destabilizálásával megpróbáljanak beleszólni a világpolitikába.

Kisebb értetlenséggel találkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsának első reakciója, mely nem erősítette Észak-Korea megregulázását, a – kétségtelen újabb fokozatot lépett – harci kardcsörtetés visszafogását. Vélhetően a teljes olajembargó és textil­export blokkolása megtenné a hatását, azonban ennek az amerikain kívül kevés állam a híve. Az idő sürget, és valószínűleg ezért született az újabb tengerentúli brutál fenyegetés: Amerika minden olyan országgal megszakítja a kereskedelmi kapcsolatot, amelyik üzletel Észak-Koreával.

Tekintettel arra, hogy jelenleg mintegy nyolcvan országnak – köztük Oroszországnak, Kínának, Németországnak és Franciaországnak – van kereskedelmi kapcsolata Kim Dzsong Un diktatúrájával, egyelőre felmérhetetlen a kár, amit gazdasági atomcsapásként a beváltott fenyegetés okozna.

Pap Gyula