Forró a kása

Akt.:
Forró a kása
A brit oroszlán se kedveli a forró kását. A szigetország polgárait is megrendítette a szavazás végeredménye. A kilépésre voksolók is első örömmámorukból ébredve kezdenek a fejükhöz kapni. Szántó István jegyzete.

A sorozatos fenyegetésre, zsarolásra, ijesztgetésre alkalmas kiválási szándékot maguk se gondolták komolyan. Idáig csak a leválás előnyeit latolgatták, ám mostantól a hátrányaival is szembesültek.

Kerülgetik is a hivatalos bejelentést, mint a tüzes kását. Cameron őszre utódjára hagyja a sorsdöntő levél postázását Brüsszelbe. Igaz, van két esztendejük a szakításra. Közben a kulisszák mögött azon agyalnak, miként lehetne presztízs veszteség nélkül visszatáncolni az unióba. Elvégre az unió, leánykori nevén közös piac egyik alapítója a szigetország. Tényleges kiválásával már soha többé nem lesz olyan a társulás, mint amilyen manapság.

A megoldás kézenfekvő és magyaros. A királynő az eredményt számos indokkal megvétózhatja. Egy ilyen feles különbséggel nem igazán lehet megosztani a birodalmat, s kihagyták a döntésből a brit nemzetközösséget. Erzsébet királynő deklarálhatja, kétharmados többség nélkül egy ilyen költségvetést is érintő ügyben érvénytelen a népszavazás. Majd mindenki levonja belőle a tanulságot, és 24 hónap alatt elfelejtjük az egészet.

– Szántó István –