Földet a gazdáknak!

Akt.:
Az árverésen
Az árverésen - © Fotó: ÉKN
A magyar kormány a címbeli mondattal az élén hirdette meg nagyszabású programját, amelynek keretében az állami tulajdonú magyar földeknek keresnek igazi gazdálkodó tulajdonost. Szaniszló Bálint jegyzete.

A magyar föld eladása körüli pró és kontra vita végigkíséri történelmünket és nem is alakult ez másként a mostani licitsorozat megkezdődése előtt sem. A kormánypártok történelmi eseménynek, a hazai agrárium felvirágoztatásának nevezték a momentumot, az ellenzék pedig bírálta, vagy egyenesen hazaárulásnak nevezte az egészet.

Életemben most volt alkalmam először – igaz nem aktív – részese lenni egy földárverésnek. Egy-két ismerősöm előtte szólt, hogy majd ott csupa álgazdát látok, akik mind kormánypártiak és csak a föld kell nekik, hogy majd elkótyavetyéljék és amúgy is előre le van zsírozva minden, hogy ki és mennyiért kapja meg a földet. És honnan ismerjem fel a nem valódi gazdát? – kérdeztem. – Látni fogod majd – mondták. Én nyitva is tartottam a szemem és egyik licitálóról sem tudtam megállapítani, hogy gazda vagy nem gazda, meg hogy milyen pártállású. Jöttek, izgultak, licitáltak, adminisztráltak, aztán mentek földdel vagy anélkül…

– Szaniszló Bálint –
hirdetés


hirdet�s