Fogyóban

Fogyóban
Mindenszentek és halottak napján eszembe jutott az is, hogy a magyarok korán halnak, sokan szenvednek súlyos betegségekben, mások egyik napról a másikra, szívinfark­tus vagy agyvérzés miatt távoznak közülünk. Százszor is megállapították a szakemberek: a magyarok helytelenül táplálkoznak, sokat isznak és dohányoznak, keveset mozognak, depressziósak, keveset nevetnek. Tehát tudjuk, miért fogy a magyar. Hegyi Erika jegyzete.

Azt viszont nem tudjuk, miért nem teszünk ellene. Az állampolgároknak utána kellene nézniük az egészséges ételek listájának, és onnan választani. Le kellene szokniuk az italról és cigarettáról, és keresniük kellene egy jó, izzasztó sportot. A jókedv kérdése nehezebb, de talán erre is van megoldás.

Az állam olcsóbbá tehetné az egészséges élelmiszereket, mert ezek ma többe kerülnek, mint az egészségtelenek. A nemzeti dohányboltoknak megtilthatná a reklámot, a vasárnapi nyitva tartást. Ingyenessé tehetné a sportpályák, konditermek és uszodák használatát az egész családnak, és megsűríthetné a kabaréműsorok számát a nemzeti tévé- és rádiócsatornákon. Csakhogy a nevetésben se legyen hiány.

Azt hiszem, jelenleg az az esélyes, hogy mindenki magára vigyázzon. Ezt viszont kötelezővé tenni sem lehet senkinek.

– Hegyi Erika –