Finom hazai tojás

Csattanós választ kaptak, akik vitatni merték a sokat hangoztatott tételt: hazai asztalra hazai terméket. A mára 15 európai és két EU-n kívüli országban is fellelt rovarirtó szerrel szennyezett több millió darab tojás, bár csaknem az összes környező országban jelen van, valami csoda folytán minket elkerült. Pap Gyula jegyzete.

A dolog komolyságára jellemző, hogy egy holland cég két vezetőjét letartóztatták, miután a nyomozás során kiderült, a cég telepein Fipronil rovarirtó szerrel kevert tetűirtót használtak.

Az eset rámutat az uniós élelmiszer-biztonsági együttműködés hiányosságaira is, konkrétan egyes tagállamok meglehetősen nagy késéssel tették közkinccsé a már korábban megismert problémát. A megrögzött kételkedők persze felvetik a hazai ellen­őrzés esetleges gyengeségét, de az illetékes amellett, hogy jelzi, nem igazán jelentős a kiesett, megsemmisített mennyiség, határozottan cáfol.

A lényeg az lenne, hogy ha már sikeresen kimaradtunk a nagy tojásbotrányból, nehogy valahogy „begyűrűzzön” az árak emelkedésének formájában.

Pap Gyula