Félnek

Félnek
Keveset foglalkozunk Spanyolországgal. Hiába, a németek, a franciák, az angolok és az olaszok mindent visznek, így a földrajzilag remek fekvésű és meseszép ibériai államra szinte soha nem figyelünk. Kolodzey Tamás jegyzete.

Mi, magyarok persze szimpatizálunk velük (imádjuk a Real Madridot és a Barcelonát), szívesen utazunk napsütötte tájaikra, de az, hogy mit tesznek a pártjaik, milyen döntéseket hoznak a parlamentjükben, már a kutyát sem érdekli nálunk. Így azzal sem törődtünk, hogy ott tíz hónapig azért alakult ki patthelyzet, mert egyik politikai színezetük sem volt képes a kormányalakításra, s miniszterelnökük csupán ügyvivőként ült a székében.

Most rendeződött a helyzet, ezért letehette esküjét a kabinet feje, akinek viszont kisebbségben kell okosnak lennie a törvényhozásban. A romló gazdasági mutatók, a fiatalokat sújtó munkanélküliség, a migrációs válság és a konszenzus hiánya miatt korábban két választást is tartottak az országban, ahol pillanatnyilag elkerülték a harmadik voksolást. A kérdés az, hogy a demokratikus szereplők készek-e a párbeszédre, az egyezségre, félreteszik-e önös érdekeiket. Ígéretekben nincs hiány, de ha ezeket nem tartják be, újra mehetnek az urnákhoz. Reményüket az adja, hogy ettől félnek a legjobban.

– Kolodzey Tamás –