Félelem

Félelem
© Fotó: Michael Debets/Pacific Press/LightRocket
Franciaországban zajlik a labdarúgó-Európa-bajnokság, a csütörtöki brit népszavazás azonban elhomályosítja a nagy tornát. A tét nem egy-két meccs kimenetele, vagy a továbbjutás-kiesés – az Európai Unió jelene és jövője forog kockán. Az izgalom a végletekig fokozódik: nyíltan, meg a színfalak mögött óriási erők dolgoznak az igenért és a nemért egyaránt. Kolodzey Tamás jegyzete.

Ha Nagy-Britannia a kilépésre voksol, igaza lesz a Nobel-díjas amerikai közgazdászoknak, akik már évekkel ezelőtt megjósolták, hogy központi (erős) kormány és bank, továbbá egységes monetáris pénzpolitika nélkül a kontinentális szövetség előbb-utóbb életképtelenné válik.

Most elemzők ezrei nyilatkoztak arról, hogy veszélybe kerülhet a belső határellenőrzés nélküli övezet, a szabad kereskedelem, nagyot veszítene értékéből a közös valuta, zuhanna a tőzsde, visszaköszönne a recesszió, újra kellene tárgyalni számtalan szerződést, szóval a britek búcsúja kiütéssel verné az egyébként recsegő uniós integrációt. A Brexit, azaz a kilépés politikailag és gazdaságilag is sokkolná Európát, a szakadást pedig nem lehet „visszacsinálni”, így a brüsszeli bürokraták, tagállami kormányok és az uniós polgárok egyaránt rettegve várják a referendumot. A többség üzeni: jobb együtt, mint külön.

Kolodzey Tamás