Félelem

Akt.:
Félelem
Két napja rosszul alszom. Most kivételesen nem az Európában zajló súlyos események idegesítenek, hanem a távoli Szaúd-Arábia problémai aggasztanak az év utolsó óráiban. Kolodzey Tamás jegyzete.

Ugyanis hallom, hogy a meglehetősen nagy lábon élő ország mélyen megsínyli az alacsony olajárakat és ezek következményeit, így az uralkodó finoman ugyan, de megkongatta a vészharangot. Mert a mindössze 730 milliárd dolláros tartalék 10 százalékkal csökkent, ezért az Arab-félszigeten kemény reformokat terveznek. Megemelik a dohánytermékek és az üdítők adóját, csökkentik a víz és a villamos energia ártámogatását, sőt a szegény ott élők hamarosan találkozhatnak a náluk eddig ismeretlen áfával is.

Aztán ugrik az alkalmazottak 13. és 14. havi fizetése, az eddigitől kevesebb jut a szociális kiadásokra, a segélyezésre. Utóbbi azért kényes ügy, mert a bennszülöttek döntő része nem dolgozik, az urak élvezik az állam bőkezű havi adományát, így a fizikai munkát átengedik az indiai, a pakisztáni és a Fülöp-szigeteki vendégeknek. A 29 milliós, muszlim vallású országban tehát valószínűleg oda a jólétnek, kiútjuk persze van és ettől félek, s félhetünk valamennyien. Ha az olajexportáló nagyhatalom megunja a „banánt”, visszafogja termelését, változik a trend – erre nekik rögtön jobb lesz, nekünk meg nem.

– Kolodzey Tamás –