Jegyzet: Fékeznék az adósságot

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Oli Scarff/Getty Images
Csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján adhatnak hitelt a bankok januártól, ha hatályba lép a Magyar Nemzeti Bank új rendelete. Az úgynevezett adósságfék azt is szabályozza majd, hogy a háztartások bevételük hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre. A szabályokat azért szigorítják, hogy megvédjék a lakosságot a túlzott eladósodástól. Petneházi Attila írása.

Miközben sok honfitársunk a devizahitellel égette meg magát, a hiteladósok nem ritkán azért kerültek bajba, mert túlvállalták magukat: egy embernek általában többféle hitele is van és előfordul, hogy több a havi törlesztőrészlete, mint a fizetése. Korábban simán előfordulhatott, hogy a delikvens már a hitel felvételének pillanatában is tudta, hogy „necces” lesz visszafizetni, hiszen a „kamikáze tranzakcióhoz” esetenként még kereseti igazolás sem kellett.

Nem vitatom a jegybank jobbító szándékát, csak kissé megkésettnek tűnik az intézkedés. Az elmúlt hat év „hitelpiaci harakirije” után aligha van épeszű ember ebben az országban, aki holmi felelőtlen kölcsönügylet fejében veszélybe sodorná a családja egzisztenciáját. Az adósságféket az adósok már korábban behúzták, jegybanki segítség inkább a hitelezési piac élénkítéséhez kellene.

– Petneházi Attila –

Petneházi Attila a Hajdú-bihari Napló újságírója.