Jegyzet: Euroszolidaritás

Jegyzet: Euroszolidaritás
A mostani esetben rendkívüli találékonyságról tettek tanubizonyságot a körülményeskedésükért sokat ostorozott eurobürokraták, akik a bajban villámgyorsan megtalálták azt az apró cikkelyt, amely kvázi felülírja a hitelezésről szóló általános uniós alapelveket. Pap Gyula

Elemzők vélelmezik, hogy nem is olyan hipp-hopp megoldás ez: a háttérben már készült egy ideje a gigantikus mentőcsomag. Ám míg a takarékossági intézkedések nem mentek át az érintett törvényhozásokon csúsztatták a bejelentés dátumát. A nemzetközi pénzpiac kedvezően reagált a korábban csaknem példátlan összefogásra, vélhetően az összeg nagyságán kívül ez a gesztus is sokat nyomott a latban. Fontos változás lehet, hogy – ha hinni lehet az információknak – párhuzamosan megindult azoknak a átalakításoknak a kimunkálása, amely az eddiginél hathatósabb befolyást tud majd gyakorolni az adósokra.

A veszély még így is fennáll: a megvillantott menekülési útvonal ismét felelőtlen költekezésre sarkallhat egyes „államháztartási -alkalmazottakat”.