Erodál

Akt.:
Cameron még a lemondásának is megadta a módját. A Downing Street-i rezidenciáról ünneplőbe öltözött családjával hajtatott a királynőhöz. A fogadáson semmi meglepi nem történt, senki nem gondolta meg magát. Majd a Buckingham-palota következő vendége, Theresa May már miniszterelnökként búcsúzott II. Erzsébettől. A formális ceremónia simán lezajlott. A szigetországban startolhat a kiválás az Európai Unióból. Szántó István jegyzete.

Mire ilyesmire idáig nem volt precedens, ráadásul az egyik legnagyobb tagállam szakított a társulással kiszámíthatatlan politikai lépések sorozatára kell felkészülnünk. Még a népszavazás után is reménykedtem, hittem, hogy ez csak nem történhet meg. Az új vas lady viszont mérlegelte, a kilépés nemcsak pénzügyi megtakarítást jelent. A briteknek, mint nettó befizetőknek a görög válság és közép Európa felzárkóztatásának finanszírozása és az ezzel kapcsolatos gazdasági visszaélések elfogadhatatlanná váltak. Egy demokratikus kormány, nem hagyhatja figyelmen kívül polgárainak elégedetlenségét, akaratát.

Az unió szkepticizmus vírusként terjed, a társulás eróziója megkezdődött. Tippelhetünk, ki lesz a következő távozó. Az októberi kvótás szavazás akár minket is a britek nyomdokaira jutathat?

Szántó István