Én inkább maradnék…

Akt.:
Fuldoklik a magyar a légszennyezés miatt
Fuldoklik a magyar a légszennyezés miatt - © Fotó: Vajda János/MTI
Naponta jelennek meg a különböző felmérések, elemzések, amelyek arról szólnak, a világban előforduló bizonyos tényezők révén mennyivel is csökken az emberek várható életkora. Ráadásul az sem mindegy, hogy a világ melyik táján lakik, él az illető. Szaniszló Bálint jegyzete.

Mi, magyarok nagyon sok tekintetben a rizikós nemzetek közé tartozunk. Némileg társadalmi szokásaink miatt a férfiak eleve hendikeppel indulnak a várható végső életkor tekintetében, ráadásul olyannal, amely az évek teltével nemhogy csökkenne, hanem tovább növekszik a nőkéhez képest.

Legutóbb olyan kutatási eredmény látott napvilágot, aminek a címe is elriasztó: „Fuldoklik a magyar a légszennyezés miatt”. A tartalma pedig egyenesen tragikus. Kiderül, hogy a top 20-ban vagyunk a légszennyezések okozta halálranglistán. Egy vigasz van csupán, hogy a régió több országa rosszabbul szerepel nálunk. A szmog például már születéskor két évvel rövidíti meg a várható élettartamot. És ennek főleg a közlekedés és a fűtés az okozója. Ebben vagyunk még mi is igencsak érdekeltek. Barátom csak azt mondja, el kellene költözni egészségesebb helyre. Én pedig azt mondom, inkább maradnék…

– Szaniszló Bálint –