Éljen május másodika

Éljen május másodika
© Fotó: mek.oszk.hu
Nem csitulnak a viták arról, hogy kié is a május elseje ünnepe. A munka ünnepe, vagy a munkások ünnepe voltaképpen a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. Ugyanakkor – lényegében hasonló tartalommal – katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Szaniszló Bálint jegyzete.

XII. Piusz pápa 1955-ben egy újonnan kreált egyházi ünneppel: a május elsejét „József, a munkás” ünnepévé emelte. Ráadásul az erre a napra eső májusfa állítás gyökere ősi európai pogány ünnep.

Ha a politikai vertikumot nézzük, akkor majd’ minden “vérmérséklet” megtalálja benne a maga ünnmepét. És ha igen, lehet is jókat vitatkozni arról, kié is jobban ez az ünnep.

Pedig – tegyük a szívünkre a kezünket – sokaknak egyszerű vasárnap, még ha most – piros betűs nap lévén – valóban nem lehettek nyitva a boltok. Mások egy kirándulási, bográcsozási, szalonnasütési, sörözési, bezsélgetési lehetőséget láttak benne.

És kevesek élték át a nap fentebb leírt fennköltségét.

Éljen tehát május elseje, de éljen másodika is.

Szaniszló Bálint
hirdetés


hirdet�s