Egymásra telefonálnak

Akt.:
Londonban élő barátaim szóról szóra ugyanazt mondják, mint húsz évvel ezelőtt az Izraelben élő ismerőseim tették. Nem félnek. Csak aggódnak egymásért. Ha meghallják egy újabb merénylet hírét, rögtön szeretteikre gondolnak. Nem nyugszanak, míg valamennyiüket végig nem telefonálják. Ódzkodnak a közösségi közlekedéstől, ha nem muszáj, még buszra se ülnek. Ha mégis, megnézik az utastársaikat. Rendezvényeken, nagyobb áruházak bejáratánál már kérés nélkül mutatják a táskájuk tartalmát. Kerülik a frekventált vendéglátó-, szórakozóhelyeket. Szántó István jegyzete.

Igazából már mi is átestünk a szűzkeresztségen, túl vagyunk néhány merényleten. A Ferihegyi úti és az Aranykéz utcai, majd a mostanában két rendőrt megsebesítő fővárosi körúti robbantás hírére mi is megrendültünk. Az iszlám terrorizmus hazánkat eddig elkerülte.

Távol álljon tőlem az esztelen gyűlölködés, a féktelen kirekesztés gondolata, ám egyetlen szuverén ország se engedheti meg, hogy kontroll nélkül gázoljanak át a határain. Mi a határaink bekerítését választottuk. Nagyon helyesen. Nem lenne jó londoni vagy jeruzsálemi barátaink gondterhelt sorsán osztozni.

Szántó István