Jegyzet: Egyetemi fejlesztő

Rövid időn belül második alkalommal írhatunk arról, hogy magyar felsőoktatási intézmények milliárdokat kaphatnak infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra. Ez talán olyan hír, amelynek mindannyian örülhetünk. – Hegyi Erika jegyzete.

Rövid időn belül második alkalommal írhatunk arról, hogy magyar felsőoktatási intézmények milliárdokat kaphatnak infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra.
Ez talán olyan hír, amelynek mindannyian örülhetünk, főleg ha hozzátesszük, hogy a pályázatok nem a mennyiségi növekedést, hanem a minőség javítását célozzák, valamint azt, hogy a felsőoktatás egyre jobban igazodjon a gazdaság elvárásaihoz. A most odaítélt pénzek ugyanis főleg a műszaki és természettudományos szakokon tanuló hallgatói létszám emelését segítik. Régi elvárás már ez az egyetemektől, főiskoláktól, s bár az utóbbi időkben történt némi keretszám-igazítás annak érdekében, hogy a friss diplomások remélhetőleg hasznát is vehessék megszerzett tudásuknak, a helyzet korántsem tökéletes.

Gyakran halljuk, hogy túl sok a felsőoktatási intézmény, nagyok a képzési átfedések, sokkal több a hallgató, mint amennyi diplomásra szükség lenne, mindezt összevetve túl sokba kerül az államnak a felsőoktatás. Így aztán némileg igazat adhatunk azoknak az ellenzéki hangoknak, melyek azt kifogásolják: olyan intézmények is komoly támogatáshoz jutnak hamarosan, melyek pár év múlva talán már a térképen sem lesznek.