Egy biztos pont

Akt.:
Bármennyire is vaskos közhely a miniszterelnök tusványosi beszédének záró fordulata – „mi azt akarjuk, hogy Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban”– mégis érdemes elgondolkodni azon, mi történne, ha a víziója szerint változások megtörténnének az európai vezetésben. Pap Gyula jegyzete.


Szívós erőlködésünk ellenére sajnálatos módon a brit közvéleményt sem tudtuk befolyásolni az EU-ból való távozásuk tekintetében, és sok esetben tűnik úgy, hogy a szereplési vágy – amely persze lehet átgondolt stratégia része – kínos helyzeteket idéz elő. Az elvi vitában megoszlanak a vélemények arról, hogy egy, a gazdasági folyamatokat jobban kézben tartó, átláthatóbb működésű vezetés lenne hatékonyabb vagy a „népszerűség” helyettesíti ezeket az ortodox kívánalmakat. Valószínűleg középtávon derül ki az igazság, addig maradnak a különböző színvonalú és érdekességű „előadások”.

Ha végül – mint alaposabb elemzések tudni vélik – nem pont a kormányfő által favorizált republikánus jelölt fut be a novemberi amerikai elnökválasztáson, könnyen új beszólás keletkezhet: „Támogasson téged…”

– Pap Gyula –