Jegyzet: Dől a pénz! Honnan is?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Megvan a régóta várva várt bejelentés – hamarosan ömlik a pénz Magyarországra az Európai Uniótól. Októbertől 120 milliárd forint, aztán 2020-ig összesen 34 milliárd euró. Hogy forintban mennyi is az? Dehogy akarom átszámolni, olyan változékony a közösségi pénz árfolyama. Kovács Zsolt jegyzete.

Abban azonban reménykedem, hogy a végösszeg – átszámolva – évről évre csak több lesz. Szóval jön a pénz és persze megvan a pénznek a helye. Az októberi milliárdokra az oktatási és egészségügyi intézmények mellett a fiatal vállalkozók pályázhatnak majd. A végső cél pedig olyan lelket melengetően nemes: „…magas hozzáadott értékű termelésre és foglalkoztatásra ösztönző növekedési pályára álljon az ország” – Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szavai szerint.

Közben azért ne feledjük el, hogy ez a pénz attól a közösségtől érkezik, amelynek bár tagja vagyunk, ám ennek ellenére függetlenségünkért vele (is) permanens szabadságharcot vívunk. Olyan érzésem van, mintha az ország vezetői azt szeretnék, ha ideadnák a nekünk járó pénzt, azt felhasználjuk úgy és arra, amire akarjuk, egyébként meg ott ne is tudjanak Magyarországról.

– Kovács Zsolt –