Dinnyecsősz

Akt.:
Dinnye
Dinnye
Gyerekkorom egyik kedvenc beszólását juttatja eszembe a „dinnyecsősz” jelző, melyet butuska cimboránk árnyalt minősítésére használtunk egykor, kedvesen. Az aktualitást a saját tudatlanság, értetlenség adja, mely a dinnye- illetve a gyümölcsfronton zajló események megértését gátolja. Nem mintha „természetközeliségben” fel tudnám venni a versenyt Pászti kollégával vagy Imrével, aki könnyedén „séróból” egy ültő helyében megír akár három „kertészoldalt”. Pap Gyula írása.

A témára térve, bár az időjárásra mindig lehet panasz, az első problémák már a málnaérés idején jelentkeztek. Részben a külföldi konkurenciának, részben a korábbi évek csalódásainak köszönhetően drasztikusan csökkent a málnatermés. Egyúttal markánsan jelentkezett az általános probléma, nem volt elég munkaerő a begyűjtésre.

Ez utóbbi gond a dinnyénél csúcsosodott ki, amikor a havi 200 ezer forintos kecsegtető kereset ellenére sem lehet állítólag embert találni.

Van azonban egy huncut apró gyümölcs amin nem fognak ezek a problémák – és ezt talán még tudós kollégáim sem sejtik – ez pedig a piros ribizli, amely szelíden, hagyja magát géppel szedni.

Pap Gyula


A kicsiknek továbbra is kedvenc nyári gyümölcse a lédús görögdinnye
Miskolc - Százforintos árkülönb­ség is van egy kiló dinnyén, ha vásárolnánk. Úgy tűnik, jelenleg senki nem jár jól a dinnye­piacon, akár termel, akár árul, vagy csak vesz. „Úgy ennék már jó dinnyét”… – dünnyögi maga elé a fejét rázva Manyika, miközben a lenejlonozott dinnyedarabokat szagolgatj...