Jegyzet: Diák és pedagógus

Jegyzet: Diák és pedagógus
Bántalmazni, megverni egy pedagógust? Néhány évtizeddel ezelőtt ez elképzelhetetlen lett volna. Ma azonban szinte minden héten hallani egy-egy iskolai rémtörténetről. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb. Hegyi Erika jegyzete

Nem egy pedagógustól hallani ugyanis, hogy egyes iskolákban szinte mindennaposak a diákok (szülők) agresszív viselkedése egymással és nevelőikkel szemben is.

Szerintem senki sem csodálkozik azon, hogy az új kormány első teendői között szerepel azt a törvényjavaslatot benyújtani, mely a pedagógusok (és általában a közfeladatot ellátó személyek) maximális védelmét biztosítja majd. A bántalmazó szigorúbb büntetést kap, csak kérdés, hogy ennek lesz-e elég visszatartó ereje. És kérdés az is, hogy nem kellen-e a törvénymódosítást kiegészíteni a pedagógusok ismereteinek bővítésével. Mert talán sokkal könnyebben boldogulnának a mai iskolákban, ha rendelkeznének néhány hasznos és a gyakorlatban is jól bevált módszerrel. (Nem könnyít a helyzeten, hogy a tanárok továbbképzésére az idén nincs pénz.)

Nemrég kérdeztem a témában pályakezdő pedagógusokat, akik elmondták, az egyetemen egyetlen szót sem esett agresszív diákokról, hajmeresztő iskolai történetekről, hatásos módszerekről. Nem vagyunk lemaradva egy kicsit?