Jegyzet: Csak magyarul

Jegyzet: Csak magyarul
Gyakran emlegetjük egykori iskolatársaimmal, hogy annak idején több mint tíz évig tanultuk (tanulgattuk) az orosz nyelvet, a felsőoktatásba kerülve még szakmai vizsgát is tettünk belőle, mégis zavarba jönnénk, ha most oroszul kellene bármilyen egyszerű kérdésre válaszolnunk. (Az talán még menne, hogy hogy hívnak.) Hegyi Erika jegyzete

Azonban egészen más a ma nyelvet tanuló fiatalok helyzete. Nekik a nyelvvizsga komoly felvételi pontokat ér az egyetemen, a diplomát meg sem kapják nélküle, és a motiváció is sokkal komolyabb, mint a mi időnkben. Hiszen azóta kinyílt a világ, turistaként, cserediákként, később munkavállalóként szinte bármelyik országba elutazhatnak, ott pedig nemigen boldogulnának anyanyelvükkel.

Ma már nemcsak a diplomások tanulnak szorgalmasan idegen nyelveket, hanem a kétkezi munkások is. A nyugati munkaerőpiac ugyanis őket különösen nagy szeretettel várja, akkor persze, ha legalább alapfokú nyelvismerettel rendelkeznek. Sőt mi több: hallottam már bébinyelvoktatásról, idegen nyelvű óvodáról és nagyik nyelvtanfolyamáról is, a munkahelyi nyelvtanfolyamoknak pedig se szeri se száma. A jelek szerint idegen nyelvet tanul az egész ország. A statisztikák szerint viszont még mindig kevesen.

– Hegyi Erika –