Blokkolva

Akt.:
Valljuk be, azért a társadalom egy szűkebb rétegét érinti a taxiközlekedés még akkor is, ha az iparágban dolgozók minden köbükijét belevesszük. Pap Gyula jegyzete.

Sok tekintetben azonban kiemelt szakmáról van szó: például az összetartásnak, a jó értelemben vett és persze jól felfogott érdekükben elkövetett kollegialitás tekintetében mindenképp. A „nagy taxisblokád” történelemformáló tényező lett, melyet – szubjektív érzetük szerint – azóta sem bocsátott meg nekik az aktuális hatalom. Most ismét blokkolni igyekeztek a közlekedést, ám a jelenlegi helyzet sokkal összetettebb a korábbinál. A másik oldalon nem az állam áll, hanem egy módszereit tekintve sokat vitatott konkurencia, a „közösségi taxizás”. Most, hogy eldőlni látszott, a piaci verseny és a hagyományos szereplők egy része a legvégső eszközhöz nyúlt, az állam a megszokott paternalista megoldással hazaküldi őket és tárgyalásos megegyezéssel kecsegtet.

A mérleg egyik serpenyőjébe a jól artikulált közérdek kerül: olcsóbban szeretnének utazni az emberek, melyet megtámogat egy, az inkriminált cég esetében megszokott erőteljes lobbitevékenység. A másik serpenyőbe egy ígérethalmaz, melynek egy biztos eleme van: taxisnak lenni ezután sem lesz leányálom.

– Pap Gyula –
hirdetés


hirdet�s