Biztonság

Akt.:
Biztonság
A közelgő nyár jegyében a turizmusban dolgozókkal váltottam szót. Valamennyien azt mondták, forradalom zajlik a kiutazási desztinációban, mert az előzetes foglalások alapján padlót fogott több közkedvelt ország és város. Kolodzey Tamás jegyzete.


Az iparágba begyűrűzött a terrorizmus, az erőszak, majd ezek következtében fellépett az aggodalom és a félelem. A kontinens polgárai nem szívesen keresik fel azokat az eddig népszerű centrumokat, amelyek környékén robbantottak a repülőtereken, a strandokon, a forgalmas utcákon, a műemlékek környékén. Nem hatják meg a pihenni vágyókat az előfoglalási kedvezmények, az árleszállítások, ezekkel már keveseket lehet a határokon túlra csábítani.

Kiestek a turisták kegyeiből azok az államok, amelyek zavaros belpolitikai helyzetükkel „jeleskednek”, továbbá senki nem vágyik az úgynevezett nem biztonságos államokba. Egyes helyekről milliók tűnnek el úgy, hogy máshol felbukkanva még az árcédulát sem nézik. Az ugyan már nem garantált, de a viszonylagos biztonságért és nyugalomért cserébe azt várják, hogy a tengerparti nyugágyon, a szállodában vagy a világvárosban ne kelljen bombától és golyózáportól tartani. Az ágazatban nagy az átrendeződés: sok vesztes, de nyertes is van. A hamleti kérdés most így hangzik: menni vagy maradni?

– Kolodzey Tamás –

 
hirdetés


hirdet�s