Jegyzet: Beszédes plakátok

Jegyzet: Beszédes plakátok
© Illusztráció: ÉKN-Archív
Nem egyszerű terület a politika. A hatalom megszerzése vagy megtartásra sokszor olyan cselekedetekre is ráviszi az embereket, amit „józan” körülmények között nem tenne meg. Ez az év a választásoké, az EU-st követte az országgyűlési, s most itt van az önkormányzati. Mindenki, aki elindul nyerni szeretne. Dankó Mihály jegyzete.

Csakhogy, a győzelem megszerzése nem olyan egyszerű, nincs rá teljesen kiforrott recept. Az egyik nagy terület a nyomtatott reklám, az utcákat, tereket elborító plakátok. Nehezen mérhető, hogy mennyit hoznak a konyhára, de ha az egyik ezt csinálja, miért maradna le a másik. Mert hátha? Persze könnyebb helyzetben a van az, akinek van rá pénze, akinek van hozzá „hatalma”. No de nem is ez a lényeg. Szerencsére, eddig (legalábbis, én nem tudok ilyet) nem zavarta meg botrány az ilyen irányú kampányokat. Sem tartalmilag, sem formailag nem volt eddig sértő senkire. Bár itt-ott megjelentek lejárató írások, de ezek sem értek túl a település határain.

Mert a papír mindent elbír! – szoktuk mondani! Hisz miközben e sorokon elmélkedtem, olvasom a hírt: Ukrajnában olyan WC papírok jelentek meg, melyen egy másik ország elnökének képe van rajta. Tudom, hogy ez egy teljesen más világ, más indíttatással, más érzelmekkel, de azt is kitalálta valaki. Hisz mindig, s mindenhol vannak, akik szolgalelkűen túl akarnak tenni mindenkin, hogy megfeleljenek. Mi csak maradjunk meg a mosolygós plakátoknál. S akár szeretjük, akár nem azt akit ábrázol, tiszteljük mint embert és az alkotást.

Dankó Mihály