Jegyzet: Behálózott világ

Pap Gyula
Pap Gyula
Igaz lehet a megállapítás: az internet nagyon sokféleképpen használható, civil szervezetek erősíthetik vele a demokrácia nyilvánosságát, de önkényuralmi kormányok számára is lehet eszköz, sőt, terrorista csoportok is élhetnek vele. Pap Gyula jegyzete

Mindenképpen intő jel a demokráciáért aggódók számára, hogy kevesebb mint tíz év alatt tízszeresére nőtt azon országok száma, amelyek valamilyen módon korlátozni szeretnék a tartalmakat. Vannak persze ésszerű korlátok, például az ifjúság védelme a károsnak ítélt témáktól talán egy fokig megvalósítható. A figyelem természetesen a hatalmas gazdasági potenciál miatt is fókuszál a netre. A kiélezett versenyben a legmodernebb – gyakran teljesen civil megközelítésűnek álcázott – piaci eszközökkel harcolnak a dominanciáért az iparág gigászai. A hardver és szoftvergyártók körmönfont együttműködései a modern gazdaságtörténet érdekes fejezetét jelentik. A gyakran alkalmazott hasonlat a világháló és a szabadság között vélhetően túlzó.

Lehet félni az internettől, lehet nem szeretni, elhibázott alternatívájának feltüntetni – minek is? Egy azonban mindenképpen hendikepet jelent ma: nem használni.

– Pap Gyula –