Barbatrükk

Akt.:
Nem úszták meg az idei Mikulások sem
Nem úszták meg az idei Mikulások sem - © illusztráció
Nem úszták meg az idei Mikulások sem. A NAV éber alkalmazottai megrendelték a szórakoztatást, a gyerekek nagyon örültek a műsornak, amikor azonban a nagyszakállú Télapó nem adott számlát, az adóellenőrök felfedték magukat, lecsaptak a törvény erejével és szigorával és büntettek. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Ez a fajta Barbatrükk nem idegen az adóhatóságtól. Minek elmenni a piacra, üzletekbe, fogyasztani a sok kilométert az autókban, koptatni a cipőtalpat a flaszteron, kitéve a szervezetet az időjárás viszontagságainak, amikor meg is lehet fordítani a helyzetet. Jöjjön a szolgáltató, szolgáltasson, majd adjon nyugtát, vagy ha nem, akkor lesz itt nemulass. És hiába a világháló, hiába a sokadik leleplezés, még mindig akad olyan vállalkozó, aki megpróbálja a számlával hatvan, számla nélkül ötvenhét című trükköt, hiszen hosszabb távon kifizetődő, mert csak nem minden megrendelő NAV-os.

Dicséretes az adóhatóság lustaságból is eredeztethető találékonysága, tisztul ettől a gazdaság, átláthatóbbá válnak a viszonyok, örvendhet a polgár, bekerülnek a költségvetésbe az adóforintok, gazdagodik az ország. A kis halak előbb-utóbb horogra kerülnek. Hát a cápákkal mi lesz? Vagy azok nincsenek is?

– Bánhegyi Gábor –