Friss hírek

2009.03.03. 15:40

Kevesebbet költenek idén március 15-ére

<p>A kormány idén is több helyszínre tervez rendezvényeket március 15-én. A hagyományos ünnepi programok mellett "Március 15 - Közös Tavaszunk" címmel családi programokkal is várják az érdeklődőket Budapest több pontján - olvasható a Kormányszóvivői Iroda keddi közleményében. Idén a tavalyinál kevesebbet költenek az állami rendezvényekre az 1848-as forradalom 161. évfordulóján, de a színvonal változatlan lesz - ígérik.</p>

Már március 9-én kezdődnek az ünnepi események Budapesten. Az 1848-as forradalom nagy alakjai elevenednek majd meg a főváros forgalmas csomópontjain neves pantomimművészek és színészek előadásában - tájékoztatta a Független Hírügynökséget kedden a Kormányszóvivői Iroda. A közlemény szerint a tavaly nagy sikert aratott történelmi játszóház március 10-től 14-ig délelőtt tíz és este hat óra között táncházzal és lovas huszárokkal várja a gyerekeket a Múzeumkertben.

A hivatalos állami megemlékezés 2009-ben is a zászlófelvonással és a Kossuth emlékmű koszorúzásával kezdődik március 15-én délelőtt fél tíz és 10 óra között, majd 11 órától látványos ünnepi szabadtéri előadást láthatnak az érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőin.

A Lánchíd március 15-én délelőtt 10 és este hat óra között a "Forradalom hídjává" alakul. A hídon átkelve, a Roosevelt térig 12 interaktív állomás idézi fel a forradalmi nap eseményeit, korabeli jelmezekbe öltözött színészekkel, a Szabadság 12 pontjának megelevenítésével. A Roosevelt téren pedig a Magyar Huszár Hagyományőrző Szövetség tagjai mutatják be az egykori katonák és lovasok hétköznapjait.

Március 15-én este díszelőadást tartanak a Művészetek Palotájában. Itt adják át a tavaly alapított "Márciusi Ifjak Díj- a fiatal magyar tehetségekért" nevű kitüntetést, valamint a Kiváló, Érdemes, illetve Babérkoszorús Művész Díjakat is. Az ünnepi koncerten két fiatal zeneszerző művei mellett klasszikus dallamok csendülnek fel a Zeneakadémia növendékeiből álló Akadémiai Szimfonikus Zenekar előadásában.

Az idei év első felének állami rendezvényeit az Expander 2000 Kft. rendezi. A tavalyi 400 millió forinttal szemben 2009-ben 350 millió fordíthatnak az ünnepi programokra az év első felében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!