Jegyzet: Átlag

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Azt mondta a múltkoriban egy kereskedelemben dolgozó ismerősöm, rájuk pirított a főnök, miért nem adnak el több terméket? Az nem kifogás, hogy az embereknek nincs pénzük, aki dolgozik, az igenis legalább kétszázezret keres havonta. Van tehát pénz, az eladó nem elég ügyes. Meséli ezt az eladó, aki minimálbérérét dolgozik. Bánhegyi Gábor jegyzete

Márt majdnem hittem az ismerősömnek, a régióban dolgozó zömmel minimálbéreseknek, a mérnöknek, aki közcélú munkásként dolgozik, mert nem talál a végzettségének megfelelő munkát, a tanároknak, akik életpályamodell híján még mindig azon gondolkoznak, hogy tudnának egy kis mellékeshez jutni, hogy egyáltalán szinten tartsák magukat és a családjukat, hogy ne süllyedjenek tovább. De csak majdnem, mert most lebuktak a siránkozók, mert azt írja a KSH, 2012 első negyedévében bruttó 219 200 forintot keresnek átlagosan Magyarországon a teljes munkaidőben dolgozók.

Nomármost vagy a minimálbéresek hazudnak, vagy valahol olyan iszonyatos pénzeket keresnek kevesebben, hogy átlagban még így is ilyen irdatlan összeg jön ki, amelyről magyarországi milliók csak ábrándozni mernek. Ez a „szép” az átlagban. Mint az erről szóló viccben: a hatéves unoka még-, a nyolcvan éves nagypapa már nem képes a szerelemre, átlagban azonban 42 évesek, tehát a legszebb férfikorban vannak. Nem is lenne baj ezzel az átlaggal két esetben: ha (egy) mindenki ehhez közel élne és (kettő) ennek olvastán néhányan nem dőlnének hátra elégedetten, hogy rendben van itt minden.

Bánhegyi Gábor

Címkék: , ,