Jegyzet: A szegénység bugyrai

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM
Ha egy országrészben a személyijövedelemadó-bevallást készítő adózók negyvenöt százaléka minimálbérről vagy az alatti jövedelemről ad számot, az két dolgot jelenthet; vagy rengeteg arrafelé a mélyszegénységben élő ember, vagy szemérmetlenül lehazudják a csillagot is az égről. Petneházi Attila jegyzete.

Magam inkább az előbbire hajlok, még akkor is, ha egyébként tudom: az államot átverni mifelénk sajnos továbbra is sokkal inkább dicsőség, mint szégyen. (Szégyellje magát a fejlett világ!)

Nincs olyan plafon jelenleg, amely megállítaná Magyarország zuhanását a szegénység gödrébe” – súlyos szavak Ferge Zsuzsa szociológustól, aki a Magyar Szegénységellenes Hálózat minapi konferenciáján arról beszélt, hogy hazánk kevesebb mint 9,9 millió lakosából közel 3,3 millió főt veszélyeztet közvetlenül a szegénység, a társadalmi kirekesztés. Ezzel a 27 európai uniós tagállam között a szégyenteljes 25. helyet foglaljuk el; közvetlenül Románia és Bulgária előtt.

A szakemberek szerint ez a helyzet már önmagában is sürgetővé teszi Magyarországon a szociális minimumjövedelem bevezetését. Hiszen nem az a baj, hogy nálunk is élnek nagyon szegények és dúsgazdagok, hanem, hogy hiányzik az a társadalmi középosztály (divatos szóval polgárság), amelyiket egy normális társadalomban a közteherviselés tartópilléreként szokás jegyezni…

– Petneházi Attila –








hirdetés










hirdet�s