Jegyzet: A nép haragja

Jegyzet: A nép haragja
Én nem a politikai elemző szemével, csak úgy, átlagos állampolgárként böngészgettem végig az elmúlt 20 év országgyűlési választásainak eredményét. Hegyi Erika jegyzete

Érdekes képet mutat a választók akarata. Azt mindenképp, hogy kevés olyan négyéves ciklus volt, amikor elégedettek lettek volna az emberek a választott párt teljesítményével. Mert az átlagpolgárok elsősorban nem is pártot választottak maguknak, hanem egy olyan tábort, olyan erőt, melyben bízva sorsuk jobbra fordulását remélték. Kevesen ismerték 1990-ben az akkor leginkább támogatott erők programját, kevesen ismerhették azt is, hogy mi következik az első demokratikus választás után. Az csak az elkövetkezendő évek alatt derült ki, beteljesült-e a nagy várakozás.

Mert a választópolgárok többségének nem eszmékre, szlogenekre, jelmondatokra, színes plakátokra van szüksége. Hanem arra, hogy legyen munkája, a fizetéséből, nyugdíjából meg tudjon élni, és hogy amit előteremtett magának, az biztonságban legyen. Nem kevés, elismerem. De egyszer majd, amelyik kormányzó párt ezt mind meg tudja adni, a négy év leteltével valószínűleg nem válik népharag áldozatává.

– Hegyi Erika –