A mi macink

A mi macink
Bejárta a sajtót a hír, medvét láttak Észak-Borsodban. Jó hír ez, kellenek a csúcs­ragadozók, hatásuk áldásos, egészségesebbé válik a populáció. Volt, ahol ezt az eseményt úgy prezentálták, Szlovákiából átjött hozzánk a maci és itt bujkál. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Jól hangzik kétségkívül, az ijedősök ijednek, az állatbarátokban meg ágaskodnak a kérdőjelek. A macit meg nem kérdi senki. Pedig ő elmondaná – ha ismerné az emberi fogalmakat –, őt aztán nem érdekli, melyik ország területén van és esze ágában sincs bujkálni. Párzási időszak van, ivarérett medveként keresi párját, hiszen ösztönei szerint be kell teljesíteni küldetését, ha úgy tetszik princípiumát, és szaporítani kívánja faját a túlélés reményében.

Reménykedjünk, itt meg is áll a történet és nem lesz néhány túlmozgásos egyén, aki ezt is felhasználva üzenni akar Brüsszelnek, hogy megvédjük hazánkat a migráns medvéktől, akik elveszik a magyar medvék brummogását, nem tisztelik a magyar medvék cammogáskultúráját, elveszik a magyar méhek munkájának gyümölcsét, valamint a derék, becsületes magyar termelők málnáját.

Tán csak nem lesznek ilyenek.

Bánhegyi Gábor