Jegyzet: A levegőbe röpített Székelykert

Akt.:
A levegőbe röpített Székelykert | Szántó István jegyzete
A levegőbe röpített Székelykert | Szántó István jegyzete
Ez az egyetlen fotó számolatlanul ontja az ihletet. A Kossuth utcai iskolában jártam hét évig így kitörölhetetlenül emlékszem erre a városrészre. A Pátria ház helyén évszázadokig állt a Béke étteremnek átkeresztelt Székelykert az egyemeletes ódon ház földszintjén. Hazafelé ballagva beláthattam a széles üvegablakokon át a szerény vidéki vendéglőre hajazó sörözőbe. Estefelé pedig már korán kihallatszott a cigányzenészek hangolása. Ez az inkább vendéglő, mint étterem szerves része volt a városrész búfelejtő múlató negyedének. Ez volt a legpuritánabb, hűs boltíves kistermeivel a leghangulatosabb szórakozóhely Miskolcon. Szántó István jegyzete

Pontosan 1970-ig. Fejből nosztalgiázom így engedtessék meg, hogy egy kicsit tévedjek. Akkoriban merült fel először, hogy egy megalakó- és üzletház épüljön a helyére. A régi képen merengve igazuk lehetett azoknak, akik eldöntötték ezt a házat csak robbantással lehet eltakarítani. Ám, hogy kinek és miért állt az útjába a szemközti Rákóczi házhoz hasonló épület az számomra máig is rejtély. Csekély vigasz s szerencse, hogy ez a városromboló lendület végül a Kossuth szálló előtt megtorpant.

Talán 1970 egyik őszi vasárnapjára tűzték ki a robbantást. Mivel az idő tájt nem egy szokványos mutatvány volt egy ilyen bontás egymást érték a szénbányászati tröszt előzetes tájékoztatói. Jómagam kíváncsiságból – volt még erre energiám – alaposan bejártam a végítélet előtt a teljes házat. A padláson találtam egy komplett régi fényképezőmasinát, olyat, amilyet a múlt század elején használhattak. Igazi vásári masina volt foszló fekete lepellel, ami mögé bújhatott a fotográfus. Megmentettem, de hogy végül hová lett a szerzeményem már nem tudom. Kiderítettem, hogy az udvarban a századelőn egy képíró mester szalonja lehetett.

A ház robbantását a szomszédos Kossuth utcai épület erkélyéről követtem nyomon. Mint a szerkesztőség gyakornoka – a legkönnyebben pótolható munkaerő s egy külsős fotós hölggyel néztük a porfelhőben omladozó ház haláltusáját. Nehezen adta meg magát bővel maradt munkájuk a dózerolóknak. A lényeg, hogy rekordgyorsasággal körbekerítették a grundot. Majd a város szégyeneként ez a deszkapalánk több mint egy évtizedig csúfította a belvárost.

A Pátria ház, magas épület 1982 – ben készült el. Lift nélkül. Hogy miért spórolták ki belőle az legyen egy másik történet.

Szántó István
hirdetés


hirdet�s