Jegyzet: A közbiztonság ára

Jegyzet: A közbiztonság ára
Őszintén szólva bele akartam kötni ebbe az egész közbiztonsági hálós dologba valahogy – de elvetettem az ötletet. Szendrei Péter jegyzete

Pedig adja magát a kérdés: miért nem dolgoznak mindig ilyen keményen és hatékonyan a zsaruk, és ha ilyen remek eredményeket lehet elérni a Közbiztonsági Hálóval, miért nem tudta a rendőrség azelőtt bevezetni, hogy egyik-másik borsodi település emberi lények számára lakhatatlanná vált volna?

A válasz banális: a pénz – vagyis annak hiánya – miatt.

Megénekelték már párszor: a pénz forgatja a világot. Pénz nélkül semmi sincs. Nincs egészségügy, nincs oktatás, nincs közbiztonság. A benne dolgozók, pedagógusok, orvosok, nővérek, rendőrök persze megteszik, amit meg tudnak tenni, gyakran erejükön felül, puszta hivatástudatból. A politika, ami a pénzes bugyelláris zsinórját kantárszárként tartja a kezében, azt látta, anélkül is mennek a dolgok, hogy arra áldoznia kellene.

Pedig nem mennek. Viszi őket egy darabig a lendület, de aztán óhatatlanul bekövetkezik az összeomlás. És amelyik politikai erő ezt nem látja be, azt a változást követelő szavazók nem engedik vissza a hatalomba.

– Szendrei Péter –