50 forint

Akt.:
Ötven forintért vásárolt bérletet egy 18 éves fiú, és jelezte is, hogy feltörhető a budapesti tömegközlekedési társaság online jegyrendszere. A rendszert fejlesztő társaság feljelentése nyomán korán reggel rendőrök vitték el, két év börtön fenyegeti azért, amit tett. Bujdos Attila jegyzete.

A rendszert fejlesztő társaság vezérigazgatója a hétvégén elnézést kért. Most úgy látszik, ez nem lesz elég, vagy nem látni, mire lesz elég. A botrány lényegében az égig ér: a főpolgármester vizsgálatot rendelt el a fejlesztés miatt, hírek szerint tüntetést szerveznek a cég székháza elé a felháborodott közösség tagjai, és politikai bírálatokból is kijut: inkább köszönetet vártak volna feljelentés helyett az illető társaság részéről, amiért bizonyítékot kaptak a – bevezetése óta bírált – rendszer gyenge pontjára.

Egyetlen piaci szereplő számára sem jó, ha valódi és lehetséges ügyfeleit maga ellen fordítja. A tanulságok között talán ezért is emlegetik, hogy szerencsésebb és praktikusabb is lett volna az úgynevezett etikus hekkerrel együttműködésben kijavítani a hibát. Mondják, a fiúnak meg nem kellett volna feltörnie a rendszert, vagy ha ezt tette, bölcsebb lett volna hallgatnia. Így a jogi és erkölcsi megfontolásokhoz még oda kívánkozik az a szempont: mekkora lenne a kár, ha senki nem szolgáltat bizonyítékot, hogy a rendszer mégsem olyan jó, mint mondják.

Bujdos Attila