Jegyzet: Önkezűleg

Jegyzet: Önkezűleg
Hazánkban stagnál az öngyilkosságok száma, s emelkedőben a „csupán” megkísérelt öngyilkosságoké, ami előre vetíti: a befejezettek statisztikájában is előrébb léphetünk.Szalóczi Katalin jegyzete.

Szakemberek sokféle okot neveznek meg. Azt senki nem kétli: az alkoholizmus összefüggésben áll a depresszióval és az öngyilkossággal. Ami leginkább riasztó: egyre fiatalabbak isszák egyre gyakrabban részegre magukat, ami nem csak azt mutatja, hogy a felnőttek nem törődnek velük, de azt is: egymás közötti kapcsolataikkal is baj van. Persze, az öngyilkosság inkább az idősekre jellemző, nálunk még inkább, amin aligha lehet csodálkozni, ha korosodó emberek társadalmi megbecsültségének hiányát nézzük, munkahelyen, de a családban is.

Egyszer egy társadalomkutatótól hallottam: a szegénység (sőt, még a válság is) és az öngyilkosság sem járnak kéz a kézben. A kilátástalanság, a magára hagyottság, a bizalmatlanság azonban igen. Meglehet, a pszichiátriai ellátás romlása is jelentős tétel a számlán, mint azt sokan állítják. Az előbbiek azonban meghatározóbbak lehetnek, hiszen olyan országokat is megelőzünk a világlistán, ahol a pszichiátriai ellátás jószerivel nincs, vagy a színvonala a miénkét sem éri el.

– Szalóczi Katalin –

 

 
hirdetés


hirdet�s