Jegyzet: 2036

Jegyzet: 2036
Jegyzet: 2036 - © Illusztráció: Getty Images
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta reformprogramját, amelynek célja, hogy olcsóbbak legyenek a játékok. A rendezésre így esélyt kaphatnak a kicsik, felcsillanhat a remény Budapest előtt is. Kolodzey Tamás jegyzete.

Ahhoz kétség sem fér, hogy ötkarikás mozgalmunk párját ritkító, az itthoni olimpia mégis csak illúzió. A rotációs elv szerint Európa (London, 2012), Amerika (Rio de Janeiro, 2016) és Ázsia (Tokió, 2020) után 2024-ben térhet vissza kontinensünkre a világ legnagyobb eseménye, de a politika máris megneszelte, hogy a gondolattal sokat lehet kezdeni. A NOB 2017-ben dönt, az álmodozóknak azonban már most meg kell szívlelniük a tényeket. Budapest jelenlegi úthálózata, szállodarendszere és létesítmény-ellátottsága szerény, és a döntéshozók ezt nem díjazzák.

Azt viszont igen, hogy a szervezet elnöke Thomas Bach révén német, tehát Berlin vagy Hamburg óriási előnnyel indul. A voksolók továbbá mérlegelni fogják, hogy a 14 milliós Isztambul eddig ötször, a 4 milliós Madrid pedig háromszor bukott el a kandidálási folyamatban, hogy a sorból eddig kimaradt Afrikát már ne is említsük. Ezért ha a fekete kontinens Fokváros révén 2024-re felteszi a kezét, rögtön mindent visz. Aztán ismét Amerika (2028), majd Ázsia (2032) és újra Európa/Afrika következik (2036). Ezzel kell megbarátkoznunk.

– Kolodzey Tamás –