Jégre lépnek a hályogkovácsok Miskolcon

Láda Péter (balra) és Urbán Péter is jégre lép a szombat esti gálán
Láda Péter (balra) és Urbán Péter is jégre lép a szombat esti gálán - © Fotó: ÉM-Archívum
Miskolc – Meccset játszanak és ünnepséget szerveznek a miskolci hokisport negyven éve alkal­mából.

Amint arról lapunkban már hírt adtunk, április 13-án, szombaton a jégcsarnokban emlékeznek meg a helyi jégkorongélet fennállásának négy évtizedéről. A nyitott műjégpályát 1978 őszén avatták, a műfaj így az 1978/79-es idényben vert gyökeret a borsodi megyeszékhelyen. Az alkalomból 18 órától gálamérkőzést tartanak, majd a szereplők a fehér asztalnál elevenítik fel a „hőskort”.

A tengerentúlon

– Úgy történt, hogy egykori szlovákiai játékosunk, Béres Roland egy ötlettel jelentkezett – mondta Bíró Ignác, a DVTK Jegesmedvék szakmai igazgatója, az egyesület hajdani játékosa, majd vezetőedzője, a gála egyik főszervezője.

– A negyven év alkalmából azzal keresett meg, hogy szervezzünk egy miskolciak (magyarok) – szlovákok találkozót. Nekem tetszett a javaslata, amellyel bekopogtunk Egri István klubvezetőhöz, a műjégpályát is magába foglaló Miskolc Városi Szabadidőközpont igazgatójához, akinél zöld jelzést kaptunk. Együtt határoztuk el, hogy akkor az estet az emlékezésnek szenteljük. Nekiálltunk a szervezésnek, de valójában nem tudtuk, hogy mi vár ránk, hiszen az indulástól kezdve több száz sportoló fordult meg az ilyen-olyan névre hallgató egyesületnél. Ezért szűkítettünk a listán, amelyre azok neve került fel, akik legalább három OB I-es vagy élvonalbeli szezont játszottak végig a Miskolci Kinizsi, a Miskolci Hoki Club, a Miskolci Jegesmedvék és a DVTK Jegesmedvék színeiben. Hetekig fürkésztük az egykori névsorokat, a listákat, a csapatok összeállítását, közben még a térképet is elővettük. Ugyanis a kutatásunkat Európán kívül kiterjesztettük Észak-Amerikára, az Egyesült Államokra és Kanadára, mert bizony tőlünk oda is sokan elkeveredtek.

Ereklye lesz

Megtudtuk, hogy a meghívást mindenki örömmel fogadta, de a szíves invitálásnak nem tud mindenki eleget tenni. Néhány volt játékos esetében a földrajzi távolságon túl a munkahelyi és a családi elfoglaltságok szóltak közbe, továbbá az is előfordult, hogy a meghívó nem ért el a címzetthez, ezért Bíró Ignác hangsúlyozta:

– Azokat is szeretettel várjuk, akiket valamilyen ok miatt nem kerestünk meg. Szándékunk nemes: mindenkit fogadunk. Vezetőket, játékosokat, barátokat, szimpatizánsokat, szurkolókat. Lesznek olyanok is, akik egészségügyi vagy más okból nem lépnek majd jégre, de eljönnek. Nyolcvan mezt csináltattunk, és a felszerelések egészen biztosan ereklyévé válnak majd. Egy szurkoló tervezte, és szerepel rajtuk a négy korszak összes szimbóluma babérkoszorúval ékesítve, középen pedig a jegesmedve „áll”. A miskolciak fehérben lesznek, a szlovákok pirosban. Az összejövetelen természetesen megemlékezünk azokról a vezetőkről és játékosokról, akik már nem lehetnek velünk, sajnos sokan eltávoztak már közülünk. Egyébként készítettünk egy kiadványt, ebben a teljességre törekedve soroljuk fel az egymást érő korszakokat, a vezetőket, a játékosokat és mindenkit, abban bízva, hogy nem feledkeztünk el senkiről. A vacsora és a beszélgetés bizonyára az éjszakába nyúlik majd, lesz mire emlékezni, lesz mit felidézni, hiszen hályogkovácsként kezdtük, és már-már hihetetlen, hogy a négy évtized alatt hová jutottunk.

Kolodzey Tamas


Jégkorong: a szereplők

Miskolciak

Lénárt Gábor, Rácz Balázs, dr.Lukács Görgy, Bíró Ignác, Mészáros József, Cziáky Péter, Skultéti Zoltán, Majoros István, Agárdy Csaba, Agárdy Tibor, Szentkuti Tamás, Gőz Ernő, Juhász Csaba, Verba Gábor, Világi László, Cselényi Norbert, Üveges Ottó, Újhelyi Péter, Tóth Gábor, Rozgonyi György, Gyöngyösi Jenő, ifj. Rozgonyi György, Ritter Zsolt, Tornyai Tibor, dr. Nyeste Gábor, Tardi Attila, Velty Roland, Hájer Kornél, Nagy András, Szabó István, Antal Előd, Hutter Gergő, Mayer Péter, Egri Gergő, Lukács Zsolt, dr. Polányi Péter, Sike Zoltán, Hutter Szabolcs, ifj. dr. Puskás Gábor, Láda Péter, Csaba Márton, Nagy Szabolcs, Kállai Csaba, Budai Roland, Urbán Péter, Orosz Szilveszter, Radványi Péter, Vad Lukács, Egyed Máté.

Szlovákok

Libor Wilmon, Slavomir Vorobel, Juraj Hornák, Pócs József, Tomcik Róbert, Milan Stas, Otto Wintersteiner, Michal Karcak, Kocsis Tamás, Jan Faith, Béres Roland, Stefan Rusnák, Juraj Faith, Peter Mihalo, Peter Petricko, Orosz Rudolf, Robert Katerzabek.