Helyi gazdaság

2016.06.15. 17:37

Költségvetés - Novák Katalin: a családok jólétét szolgálja a jövő évi költségvetés

Budapest - Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a családok jólétét szolgálja a jövő évi büdzsé, amely az adócsökkentés, a családok támogatásának és az otthonteremtésnek a költségvetése.

Budapest - Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint a családok jólétét szolgálja a jövő évi büdzsé, amely az adócsökkentés, a családok támogatásának és az otthonteremtésnek a költségvetése.

Az államtitkár erről szerdán Budapesten beszélt, miután stratégiai megállapodást írt alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nevében Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökével.

Novák Katalin az aláírás után úgy fogalmazott, a NOE már régóta rendkívül fontos partnere a kormányzatnak, a kapcsolat eddig is nagyon aktív volt közöttük, a megállapodás aláírásával most intézményesítik az együttműködést.

Kitért a 2017-es költségvetés családokat érintő intézkedéseire is: a 15 százalékra csökkentett személyi jövedelemadóra (szja), a családi típusú adózásra, az első házasok adókedvezményére, az otthonteremtési támogatásra és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére.

A családi típusú adózásról azt mondta, ennek lényege, hogy a szülők a munkával megkeresett jövedelmüknek minél nagyobb részét tudják megtartani és a gyerekeikre fordítani. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon egy átlagos jövedelmű, háromgyerekes családnak tulajdonképpen nem kell szja-t fizetnie, havi nettó megtakarításuk 99 ezer forint lehet. Háromnál több gyermek esetében ez az összeg gyerekenként 33 ezer forinttal növekszik havonta, tehát egy négygyerekes családban 132 ezer forintos havi nettó megtakarítás is lehetséges.

Az államtitkár közölte, a családi típusú adózás jövőre tovább bővül, nő ugyanis a kétgyerekesek adókedvezménye, január elsejétől már havonta nettó 30 ezer forintot tudnak megspórolni ezek a családok.

Kiemelte, a családi típusú adózás már a várandósság 91 napjától igénybe vehető és megosztható a szülők között.

Novák Katalin megemlítette az első házasok adókedvezményét is, amelyet egyre többen ismernek, 2015-ben húszezren vették igénybe, az idei év első négy hónapban pedig 13500-an igényelték a havi ötezer forintos adókedvezményt.

Az otthonteremtésről szólva hangsúlyozta, erre 2017-ben az eddigieknél lényegesen több pénz, mintegy 200 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az új építésű ingatlanok értékesítésénél 27 százalékról 5 százalékra csökkentették az áfakulcsot, építkezés esetében pedig visszaigényelhető az áfa ötmillió forintig.

Az államtitkár kérdésre válaszolva beszélt a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról is. Elmondta, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet megszűnik, jogutódja az Emmi lesz, amely az intézetben végzett tevékenységeket átveszi. Átalakul az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság is, Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal jön létre, amely később beolvad majd a Magyar Államkincstárba. Az átalakítás célja, hogy még hatékonyabb működés valósuljon meg azzal, hogy a lakosságot érintő pénzügyi folyósítások egy helyre kerülnek - tette hozzá.

A sajtótájékoztató után tartották a családszervezetek NOE által kezdeményezett konferenciáját, amelyen 14 civil szervezet képviseltette magát.

Novák Katalin a konferencia megnyitóján azt mondta, rendkívül fontos a kormánynak az a munka, amelyet a családszervezetek végeznek, a kormány nyitott a civil szervezetektől érkező észrevételekre, javaslatokra, hiszen mindannyian azért dolgoznak, hogy Magyarország családbarát országként működjön.

Úgy fogalmazott, napjainkban nem evidens mindenhol, hogy a család olyan érték, amire építkezni kell, ezért Európában mindenhol nagy szükség van a civil szervezetek hangjára. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy nemzetközi szinten is keressék a partnereket és hallassák a hangjukat.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke bemutatta a csaknem harminc éve működő szervezetet, amelynek 260 helyi szervezete van hetvenezer taggal. Elmondta, a szervezet nemcsak a nagycsaládosok, hanem minden család érdekeit képviseli. A konferenciát azért rendezték meg, mert úgy gondolják, szükséges erősíteni a családokkal foglalkozó civil szervezetek közötti kapcsolatot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!