Mezőkövesd

2019.05.12. 16:30

Emlékszoba Zsóry Lajosnak

Fotókon, maketteken mutatják be a Zsóry Fürdő nyolcvanéves történelmét.

Tóth Balázs

A megnyitón (balról): Tállai András, Bernát István (Zsóry Lajos unokája), Szlovák Sándor, Szlovák Sándorné és dr. Fekete Zoltán

Május elsején Zsóry Lajos-emlékszobát avattak a fürdőben, a wellnessrészleg épületében. A régi dokumentumokat, fényképeket, rajzokat és karikatúrákat, illetve maketteket felvonultató tárlatot Szlovák Sándor és Szlovák Sándorné állította össze. Az ünnepségen közreműködtek a Matyó Nagymamaklub és a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagjai, előbbiek Zsóry Lajos egyik kedvenc nótáját énekelték el, utóbbiak egy-egy, a fürdőhöz kapcsolódó történetet idéztek föl. Például arról a lesántult lóról, amelyik mindig a gyógyvizet elvezető patakban állt, s ennek köszönhetően gyógyult meg, de Laboda Kálmán költő vissza­emlékezése is elhangzott arról, hogyan segített rajta a gyógyvíz.

A gyógyvizet 80 éve fedezték föl, s 1940 júniusában nyílt meg az első medence. Tállai András

Történelmi áttekintés

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, személyes példaképe Zsóry Lajos. Méltatta Szlovák Sándort és feleségét, akik fölvették a kapcsolatot a családtagokkal, ennek köszönhetően tudunk többet az 1968 előtti időszakról, hiszen azelőttről nem maradtak fönn dokumentumok a város tulajdonában. Így azonban ismertté váltak Zsóry Katalin vázlatai a fürdővel kapcsolatban, helyszínrajz és jogi iratok is előkerültek. A tárlat precíz, kitartó munka eredménye. Fölelevenítette a fürdő nyolcvanéves történetének mérföldköveit. A gyógy­vizet 80 éve fedezték föl, s 1940 júniusában nyílt meg az első medence. A víz 1968. szeptember elseje óta gyógyvíz, a fürdő 1983. november 7-e óta gyógyfürdő, a terület 2013. augusztus 19-e óta gyógyhely. Mezőkövesd és a Zsóry 1994 óta tagja a Fürdővárosok Szövetségének. Beszélt Zsóry Lajosról, aki 1931–1939. között volt Mezőkövesd és a térség országgyűlési képviselője. Előbb nagy harc volt a főszolgabíró és Patai Gyula között, még a katonaságot is bevetették, de ekkor Zsóry nagyobb különbséggel nyert, bár Mezőkövesden kikapott. Négy évvel később szorosabb küzdelemben győzött, a központban ismét kevésbé volt népszerű, mert megvásárolta a kövesdiek elől a környékbeli földeket. Ugyanakkor Mezőkövesd köszönheti neki a legtöbbet, például a kórház megépülését. Visszavonulása után fedezték föl a gyógyvizet a birtokán olajkutatás közben, de ezt nem sokáig élvezhette, mert 1941-ben, 65 évesen meghalt. Zsóry Lajos 1997-ben kapott mellszobrot a fürdőben, mostantól pedig kiállítás is őrzi emlékét. Köszönetet mondott a kiállítás létrejöttéhez az önkormányzatnak és Vámos Zoltán fürdővezetőnek is.

Az ünnepség végén Szlovák Sándorné mondott köszönetet azoknak, akik közreműködtek a kiállítás létrejöttében, a tárgyak, képek alkotóinak, illetve a fürdőnek, ahol végül állandó helyet kapott a tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában