Friss hírek

2010.07.17. 09:15

Bekeményített az IMF és az EU - Index

<p>Nem enged az IMF és az EU az idei és jövő évi költségvetésihiány-célból, és míg az ideit jóváhagyta, a jövő évi bankadót már sokallja a Valutaalap. Ez derült ki pénteken, amikor az Orbán Viktor kormányfő vezette magyar delegációval tárgyalt a két szervezet - értesült az Index több forrásból.</p>

Az Index úgy tudja, hogy a kormány hiába állt ki korábban a 3,8 százalékos idei hiányterv mellett, el szerette volna érni, hogy 4 százalék fölötti, inkább 4,5 százalék körüli GDP-arányos hiányt hagyjon jóvá a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság Magyarországon tárgyaló küldöttsége. Mivel ez nem sikerült, újabb kiigazító csomagot kell összeállítani, amivel meggyőzik a tárgyalópartnereket, hogy tudjuk tartani a deficittervet. Erre három napja van a kabinetnek, ugyanis a hét végéig meg kell állapodni a két szervezettel.

Az Index információi szerint a költségvetésért felelős, Matolcsy György vezette tárcánál nekiláttak a százmilliárd forint körüli csomag összeállításához, ami elsősorban kiadásoldali intézkedéseket foglalhat magában.

Ezen kívül olyan új tervet kell kidolgozni, ami kezelné az idei és jövő évi költségvetési feszültségeket.

Az internetes portál úgy tudja: az idei 200 milliárd forintos extraadót nyugtázta a Valutaalap, azonban határozottan érzékeltette, hogy jövőre jóval kevesebb pénzt szedjen be bankadóból a kabinet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!