Magyarország

2010.07.22. 22:02

Döntött a banki különadóról a parlament

<p>Az Országgyűlés megszavazta a banki különadót is magába foglaló gazdasági törvénycsomagot.</p>

A döntés értelmében a pénzügyi szervezeteknek két egyenlő részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megfizetniük idén a banki különadót. Megszűnt a devizaalapú hitelezés lehetősége az ingatlanok vásárlása esetén. Az Országgyűlés maximalizálta a közszférában dolgozók fizetését. Mentesül a jövedéki adó alól a házilag készített pálinka.

A bankoknál a módosított mérlegfőösszeg 0,45 százaléka lesz az adó alapja, a biztosítóknál pedig a viszontbiztosítás nélküli díjbevétel 5,2 százaléka. Az egyéb pénzügyi szervezeteknél - jellegüktől függően - a kamateredmény, a nettó árbevétel illetve a kezelt vagyon értéke az adóalap, a kulcs pedig 0,028 százaléktól 6 százalékig terjed.

Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án jelentette be a parlamentben a kormány első, 29 pontos gazdasági akciótervét. Ennek része az, hogy az érintett pénzügyi szervezetek költségvetési befizetéseit a korábbi évi 13 milliárdról 200 milliárd forintra emelik.

A törvényjavaslatból az utolsó pillanatban kikerült a Lex-Járai néven ismert javaslat, amely a három év nél nem régebben alapított biztosítótársaságokat kivonta volna a különadó hatálya alól.

A parlament megszüntette a devizaalapú ingatlanhitelezést. A törvénymódosítás szerint a jövőben nem jegyeztethet be jelzálogot a hitelező pénzintézet arra az ingatlanra, amelynek megvásárlásához devizaalapú hitelt nyújt a kérelmezőnek.

A parlament döntése nyomán a bruttó átlagkereset tízszerese lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének fizetése. Az MNB-ről és PSZÁF-ról szóló törvények tervezett módosítása alapján az adott év márciusától a következő év februárjáig határoznák meg az elnökök fizetését. A törvénymódosítás, így a 2 millió forintos bérplafon bevezetésének az volt a célja, hogy a jövedelmek teljesítményarányosabbá és igazságosabbá váljanak a közszférában.

Az Országgyűlés úgy módosította a jövedéki adóról szóló törvényt, hogy a házi fogyasztásra szánt, házi készítésű párlat, vagyis pálinka előállítása adómentessé vált, amennyiben ennek mennyisége nem haladja meg az évi 50 litert.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!